‘Tost peyniri’ ibaresi tarih oluyor
4 mins read

‘Tost peyniri’ ibaresi tarih oluyor

Mehmet Hanifi GÜLEL

Tarım ve Orman Bakan­lığı, yeni peynir teb­liğ ile taklit ve tağşişin önüne geçmeyi planlıyor. Ye­ni tebliğ taslağı peynirin mar­ket raflarında kullanılan iba­relerine düzenleme getiriyor. Tebliğ ile eritme peynirlerinde ürün adı gibi kullanılabilen ‘tu­lum, örgü, çeçil, dil, tel, kaşar, ve tost peyniri’ gibi ibareler tari­he karışıyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı ve sektör temsilcile­riyle birlikte firmaları ziyaret edip görüş alıyor. Yeni peynir tebliği taslağının taklit ve tağ­şişi engelleyeceğine dikkat çe­ken temsilciler, bu tebliğin gı­da güvenliğinin sağlanmasın­da ve haksız rekabetin önüne geçilmesinde etkili olacağı be­lirtiliyor.

Söz konusu tebliğ taslağına göre eritme peynirin tek başı­na ürün adı algısı yaratacak ifa­de olarak kullanılamayacağını kaydeden Karma Grup Regü­lasyon ve Operasyon Direktö­rü Didem Altuntaş, görüşe açı­lan tebliğin detaylarına ilişkin şunları söyledi:

“Eritme peynirlerine iliş­kin olarak geleneksel ve yöre­sel peynirler ile coğrafi işaret olarak tescil edilmiş peynirleri çağrıştıracak ve tüketiciyi ya­nıltacak şekilde üretilerek pi­yasaya arz edilemeyecek. (Tu­lum, örgü, çeçil, dil, tel, abaza, kaşar peyniri gibi çağrışım ya­pacak şekilde sunulamazlar.)

Eritme peynirinin etiketinde ise gıdanın adı ilgili düzenle­mede en az 3 mm olduğu pun­to büyüklüğündeki karakterler kullanılarak temel görüş ala­nında belirtilecektir. Eritme peynirlerinde ürün adı gibi kul­lanılabilen; peynirin piyasaya sunulduğu biçimine, üretim tekniğine, şekline ve kullanım amacına göre sürülebilir, ult­rafiltrasyon, üçgen, tost için gi­bi ibareler, tek başına ürün adı algısı yaratarak kullanılama­yacak. Ürün adı algısı oluştu­rulmaması ve ürün adının ya­zıldığı puntodan daha büyük puntoyla yazılmaması kaydıy­la kullanılabilecek.”

Çeşnili peynirlere de düzenleme getiriliyor

Olgunlaşma sınıfının etikette belirtilmesinin zorunlu olmadığı peynir çeşitlerinde ise ‘eritme peyniri’ gibi olgunlaştırma sınıfı bulunmayan ya da tulum peyniri gibi olgunlaştırılarak piyasaya arz edilmesi zorunlu olan peynirlerin etiketinde olgunlaşma sınıfı yazılması zorunlu olmayacağını belirten Altuntaş, “Bu tebliğ kapsamında yer alan peynirlerde kullanılan katkı maddeleri hakkında, Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği hükümleri aşağıda belirtilen kurallar dikkate alınarak uygulanır. Çeşni maddesi tanımından, meyve ve sebzelerin suyu, konsantresi, püresi, ezmesi kaldırıldı. Çeşnili peynirlerde toplam çeşni oranı en fazla yüzde 6 olarak uygulanır ve çeşni maddesinden gelen beta-sitosterol oranı ise yüzde 2’yi geçemeyecek” ifadelerini kullandı.

Hayvan türlerinin görselinin kullanılmasına izin verilmeyecek

Öte yandan, farklı hayvan tür­lerine ait sütlerin karıştırıla­rak kullanılmasında; etikette sütün elde edildiği hayvan adlarının ürün adının yanında yer almasına ilişkin yeni kural­lar eklendiğine dikkat çeken Altuntaş, “Peynir üretiminde farklı hayvan türlerine ait süt­lerin karıştırılarak kullanıl­ması durumunda kullanılan sütün elde edildiği türlerin ad­ları, ürün adının yanında ‘ko­yun, keçi ve inek sütlerinden üre­tilmiştir’ gibi ifadelerle belirtilebilir.

Gı­danın adının yanında belirti­lecek hayvan türlerinin adları, gıdanın adıyla maksimum ay­nı puntoda, aynı renkte, aynı yazı tipinde, aynı stilde, arka plan rengi ile kontrast oluştu­racak şekilde ve kullanılan sü­tün miktarına göre çoktan aza doğru sıralanarak belirtilmek zorunlu. Ancak bu ürünlerin etiketinde inek, koyun, keçi gibi türlere ait görsellere yer verilmiyor” di­ye konuş­tu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir