Türkiye, 2023 yılında yapılacak seçimlere adım adım ilerliyor.
Seçime 2 aylık bir süre kalmışken siyasi partiler çalışmalarına hız vermiş durumda.
14 Mayıs olarak belirlenen seçim gününe kısa bir süre kalmışken Millet İttifakı sessizliğini bozdu.
1 yıldır Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın karşısına çıkaracağı adayı belirleyemeyen 6’lı masa, geçtiğimiz günlerde beklenen açıklamayı yaptı.
Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu oldu..
Yapılacak seçimlere sayılı günler kala siyasette gündem kızışırken, Ensonhaber de siyaset arenasının önemli isimlerini konuk ediyor.
Bu kapsamda gazeteci Mahmut Övür, İlker Koç’un sunumuyla yayınlanan Gündem Özel programında Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı arasındaki farkları değerlendirdi.
İki ittifakın aralarında çok ciddi farklar olduğunu belirten Övür, Cumhur İttifakı’ndaki ilkeler üzerinden yapılan ilişkilerin Millet İttifakı’nda olmadığını söyledi.
“Millet İttifakı’nda bir pazarlık söz konusu”
Millet İttifakı’nda bir pazarlığın söz konusu olduğunu belirten Övünç, şu ifadeleri kullandı:
Cumhur İttifakı’nın çok temel bir yaklaşımı var. MHP ve BBP ile ilişkilerinde ilkeler üzerinden, Türkiye’nin yürüyüşü üzerinden bir birliktelik söz konusu. Bu iki partinin de görüşmeler yaptığını ve önümüzdeki günlerde de bu görüşmelerin açıklanabileceğini düşünüyorum. Yani bu, Millet İttifakı’ndan farklı.
Millet İttifakı’nda bir pazarlık söz konusu. Burada mesela DSP’nin çok temel kırmızı çizgisi var. HDP ile ittifak, HDP’nin desteği. Bunu 2021’de Önder Aksakal çok net şekilde açıkladı.
Kemal bey, HDP ile özel ilişkilerini geliştirmiş, hatta belki masaya çağırıp çağırmayacağı önümüzdeki günlerde belli olacak. O yüzden bu iki ilişki biraz pazarlık dışı, Türkiye’nin geleceğiyle ilgili bir birliktelik.
Tabii ki her partinin bir oya bile ihtiyacı var, çünkü böyle bir sistem var, yüzde 50+1’lik bir sistem var. Ben bu sistemi çok doğru olduğunu da düşünmüyorum. Bu sistemde tabi şöyle öngörü vardı: Bu sistem partilerin daha öne çıkacağını, güçlü hale geleceği, siyaset üretecekleri..
Ama tabii Türkiye’de siyaset üretmekten çok siyaset mühendisliğiyle bu işler kurtarılmaya çalışılıyor. Yani CHP yüzde 25 oyunu yüzde 35’e çıkarma yolunu değil, diğer partileri yanına alarak bir siyaset mühendisliğiyle pozisyonunu artırmaya çalışıyor.
Ama ben Cumhur İttifakı’nda bunu görmüyorum. MHP’de birliktelik var.
