Apple, AB kurallarını dinlemedi! O uygulamayı yasakladı

Apple, iOS 17 ile birlikte App Store’da önemli değişikliklere gitti. Avrupa Birliği kuralları gereğince App Store’da emülatör uygulamalarına izin verildi. Bu kapsamda birçok konsolun emülatör uygulaması dijital mağazaya sunuldu. Ancak son olarak iOS için geliştirilen bir PC emülatörünün yasaklandığı ortaya çıktı.

Apple, iOS için PC emülatörü uygulamasına izin vermedi

Apple, iPhone ve iPad kullanıcılarının Windows ve Linux gibi işletim sistemlerini çalıştırmasına olanak tanıyan açık kaynaklı bir uygulamaya erişimi yasakladı. UTM isimli emülatör uygulamasının App Store’da dağıtımı reddedildi.

UTM, masaüstü işletim sistemi işlevselliğini mobil cihazlara getirmeyi amaçlayan bir hizmet olarak öne çıkıyor. Geliştirici ekip, retro oyun konsolu emülatörlerine izin veren değişikliği ardından UTM’yi Apple App Store’a sundu. Ancak Apple, “PC’nin bir konsol olmadığını” öne sürerek UTM’nin App Store kurallarını ihlal ettiğine karar verdi.

Apple ayrıca emülatörün AB’deki üçüncü taraf uygulama mağazalarında listelenmesini de engelledi. Gerekçe olarak ise App Store’da listelenemeyen bir uygulamanın dış kaynaklarda sunulamayacağı gösterildi. Bu da UTM’nin iPhone ve iPad’den tamamen yasaklandığı anlamına geliyor.

Reddedilme ile karşı karşıya kalan UTM ekibi, Apple’ın şartlarını yeniden inceleyeceğini söyledi. Buna göre uygulamada tam zamanında (JIT) derlemeyi devre dışı bıraktı. Ancak bu, Windows ve Linux performansının düşmesine yol açtı. Yani emülatörden beklenen performansı almak mümkün olmayacak.

UTM, resmi olmayan sideloading yöntemleriyle iOS kullanıcılarına sunulmaya devam edecek. Öte yandan UTM’nin Mac sürümü ise App Store’da sunuluyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

xxx