Türkiye’de Kartlı Ödemelerde 2024 Yılında Harcamalar Neredeyse İkiye Katlandı
2024 yılında Türkiye’de kredi kartı ve banka kartıyla yapılan alışverişler neredeyse ikiye katlandı. Alışverişlerde genellikle peşin ödeme tercih edilirken, temassız işlemlerin oranı da yüzde 67’ye ulaştı.
Garanti BBVA Ödeme Sistemleri’nin (GÖSAŞ) BKM verilerini temel alarak gerçekleştirdiği ‘Türkiye’de Kartlı Ödemeler 2024’ çalışmasının sonuçları açıklandı. GÖSAŞ’ın verilere dayanarak hazırladığı infografik, Türkiye’de geçtiğimiz yıl banka ve kredi kartı sahipliği, kartlı harcamalardaki trendler ve e-ticaret alanındaki büyüme oranları hakkında detaylı bilgiler sunuyor.
Kart Sayısı ve Toplam Harcamalar Arttı
‘Türkiye’de Kartlı Ödemeler 2024’ araştırması, ülkemizde toplam banka ve kredi kartı sayısının yıl sonunda 435 milyon adede yükseldiğini gösteriyor. Banka ve kredi kartlarıyla yapılan toplam harcamalar ise yüzde 92.3 artarak 15 trilyon 845 milyon TL’ye ulaştı. Bu harcamaların 13 trilyon 310 milyon TL’si kredi kartlarıyla gerçekleşti.
Peşin Alışveriş ve Taksitli Ödemeler
2024 yılında kredi kartlarıyla yapılan harcamalarda yüzde 79,5’i peşin olarak gerçekleşirken, taksitlendirme oranı yüzde 20,5 seviyesinde kaldı. E-ticaret alışverişlerinde ise taksitli işlemler biraz daha fazla oldu. Kredi kartlarıyla yapılan e-ticaret harcamalarının yüzde 63,8’i peşin, yüzde 36,2’si ise taksitli olarak gerçekleşti.
Eğitim Sektöründe Harcamalarda Yüksek Artış
2024 yılında kartlarla yapılan harcamalarda en fazla artış eğitim sektöründe yaşandı. Eğitimi satış-servis-yedek parça ve restoran sektörleri takip ederken, telekomünikasyon sektöründe harcamalardaki büyüme daha sınırlı oldu.
Temassız Ödemeler Arttı
GÖSAŞ’ın araştırmasına göre, kartlarla yapılan alışverişlerde temassız ödemelerin oranı oldukça yükseldi. 2024 yılında her 10 kartlı işlemin 7’si temassız gerçekleşti. Temassız işlem adedi 7 milyar 20 bin adede ulaşarak toplam işlemlerin yüzde 67’sini oluşturdu.
E-ticaret Sektöründe En Fazla Harcama Yapılan Alanlar
E-ticarette harcamaların en fazla arttığı sektörler eğitim ve market alışverişleri oldu. Seyahat ve elektrik-elektronik eşya-bilgisayar sektörleri de e-ticaret harcamalarında öne çıkan sektörler arasında yer aldı. – İSTANBUL
More Stories
Karşıyaka, Gallinat’ı Transfer Etti
L’Oreal yüzde 2,3 hissesini 3 milyar euroya satıyor
Döviz Kurları Güne Yükselişle Başladı