Torbalı’daki Metropolis Antik Kenti’nde araştırmaları ve kazı çalışmalarıyla tarihi mirası
gün yüzüne çıkarmayı sürdüren Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ), Antik Kentte bir yandan
öğrencilere yönelik tarih bilinci kazandıracak öğretici bir projeyi uyguluyor. “Metropolis’te
Zaman Yolculuğu” isimli eğitim projesi kapsamında DEÜ mensupları, Antik Kenti ziyaret
eden öğrencilere tarihi deneyimleyerek öğrenebilme imkânı oluşturan uygulamalar
sunuyor. Proje kapsamında bugüne kadar 1500’ün üstünde öğrenciye Antik Kentte eğitim
verdiklerini kaydeden DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Metropolis Antik
Kenti’ndeki değerli mirası koruma görevimizin yanı sıra; buradaki zengin kültürel mirası
gelecek nesillere aktarma sorumluluğumuz da var. ‘Metropolis’te Zaman Yolculuğu’ isimli
proje kapsamında, akademisyenlerimizin katkılarıyla gelecek kuşaklara tarihi; oyunlarla,
atölye çalışmalarıyla anlatıyoruz. Proje ile öğrenciler buradaki çalışmalarımızı görerek ve
inceleyerek tarihe tanıklık ediyor; doğru kaynaklardan tarih bilinci kazanıyorlar” dedi.
Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) tarafından İzmir’in Torbalı ilçesindeki Metropolis Antik
Kenti’nde yürütülen arkeolojik kazı çalışmaları tüm hızıyla sürerken, Antik Kentte bir yandan öğrencilere yönelik tarih bilinci kazandıracak öğretici bir proje uygulanıyor. Geçmişle gelecek arasında köprüler kuran “Metropolis’te Zaman Yolculuğu” isimli eğitim projesi kapsamında DEÜ mensupları, Antik Kenti ziyaret eden öğrencilere tarihi deneyimleyerek öğrenebilme imkânı oluşturan uygulamalar sunuyor. Bu kapsamda Torbalı ve çevre okullardan Antik Kenti ziyaret eden öğrenciler, Metropolis’te eğlenceli vakit geçirirlerken; aynı zamanda tarihi yaşayarak öğrenmelerini sağlayan etkinliklerle arkeolojik sonuçlara yönelik bilinç kazanıyorlar. 2022 yılının kasım ayından beri devam eden proje, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir İl Kültür Turizm Müdürlüğü, Metropolis Antik Kent Kazı Başkanlığı, Torbalı Kaymakamlığı, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Torbalı Belediyesi tarafından yürütülüyor.
1500 ÖĞRENCİYE EĞİTİM
Proje kapsamında bugüne kadar 1500’ün üstünde öğrenciye Antik Kentte eğitim verdiklerini kaydeden DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Tarih öncesi dönemlere uzanan, kadim medeniyetlerin kesişme noktasında kurulmuş Metropolis Antik Kenti’ndeki değerli mirası koruma görevini 2023 yılı itibariyle yeniden üstlendik. Bu durum bizler için sadece akademik bir yükümlülük değil; aynı zamanda bu zengin kültürel mirası gelecek nesillere aktarma sorumluluğumuzun da bir göstergesidir. Üniversitemiz tarafından 1989 yılına dayanan Metropolis kazı çalışmalarımız ve araştırmalarımız, aynı zamanda geçmişle gelecek arasında köprüler kuran, öğrencilerimiz için eşsiz bir öğrenme fırsatı sunan önemli kazılar olarak dikkat çekiyor. Bizler de ‘Metropolis’te Zaman Yolculuğu’ isimli proje kapsamında, akademisyenlerimizin katkılarıyla gelecek kuşaklara tarihi oyunlarla, atölye eğitimleriyle anlatıyoruz. Bu antik kentin öğrenciler tarafından ziyaret edilmesi, öğrencilerin de kazı çalışmalarını görerek ve inceleyerek tarihe tanıklık etmeleri, tarihi bilinç kazanmalarına katkı sağlayacaktır. DEÜ olarak Antik Kentteki yeni buluşları kamuoyuyla paylaştığımız basın açıklamamızın öncesinde, tarihi ve kültürel dokuyu yansıtan çeşitli uygulamaları çevre okullardan Metropolis’i ziyaret eden öğrencilerimizle beraber tecrübe etmiştik. Bu önemli projeye katkıları için tüm kurumlara ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz” dedi.
ZAMANDA YOLCULUĞA ÇIKIYORLAR
Projenin şu an için ilkokul 3’üncü ve 4’üncü sınıf öğrencilerine yönelik her hafta salı günü
gerçekleştirildiğini ifade eden Metropolis Antik Kenti Kazı Başkanı DEÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı’ndan Prof. Dr. Serdar Aybek, şimdiye dek 50 farklı okuldan öğrencinin Metropolis’i bu kapsamda ziyaret ettiğini kaydetti. Prof. Dr. Aybek, “Torbalı’da yaklaşık 30 yıldır devam eden kazı araştırmalarımızın önemli bir bölümünü de arkeolojik sonuçların gelecek kuşaklara aktarılması için yürüttüğümüz projeler oluşturuyor. ‘Metropolis’e zaman yolculuğu’ projesi de bunlardan bir tanesi. Burada çocuklarımıza Metropolis’i ve eşsiz tarihini anlatma şansına ulaştık. Öğrenciler Torbalı ilçemizin tarihi geçmişini bizzat görerek ve deneyerek öğreniyorlar. O döneme ait antik teknolojiyi, arkeolojiyi ve kültürel mirası tanıttığımız, bir nevi zamanda yolculuğa çıkardığımız projemiz ve bu kapsamdaki faaliyetlerimiz 2024 yılı boyunca sürecek” ifadelerini kullandı.
TARİHİ OYUNLAR ANTİK KENTTE HAYAT BULUYOR
Proje kapsamında Metropolis’te 2 bin yıl önce çocukların oynadığı oyunları, günümüzde
öğrencilerin yeniden tecrübe etme şansına ulaştığını söyleyen Aybek, “2 bin yıl önce
Metropolis Antik Kenti’nde oynanan taş oyunlarının, bizim bildiğimiz üç taş, beş taş gibi
oyunların yeniden uygulamasına yönelik anlatımlar da yapıyoruz. İki kişi karşılıklı oynanan bu oyunla öğrenciler, o dönemdeki çocukların hayatını, etkinliklerini, öğrenmiş oluyor. Proje kapsamındaki atölye çalışmalarında, Antik Dönem’de buğday öğütme, antik para atölyesinde sikke basımı, fırıncılık, mozaik üretimi, camcılık gösterimi, ilkel teknolojiler, tekstil ve dokuma atölyesi, kilden çömlek, zeytinyağı üretimi gibi çalışmalar yapılıyor. Etkinlik grupları kapsamında ise öğrenciler kazı çalışmalarını inceleyip bilgi edindikten sonra açık havada resim, müzik, spor faaliyetleri gibi çeşitli etkinliklere katılıyor” diye konuştu.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı